510785.jpg Mamma valvoo kun Lili on juuri tullut kotiin lääkäristä. Pojat on jätetty oven taakse, ainakaan pariin päivään ei  toipilaan tarvitse näyttää naamaansa Merlinille tai Ollelle.

Tänään oli tärkeä päivä - historiallinen suorastaan. Lilille tehtii sterilaatio ja sekä hän että Olle antoivat Lohi-tutkimukseen verinäytteet. Ollelta otettiin vielä rabies-vasta-ainetestiin toinen pikkuputkellinen. Dosentti Lohen meilin liitteistä jätettiin kopioita Vihdin kunnaneläinlääkärin vastaanotolle.

Molemmat olivat hyviä potilaita paitsi terävä tyttö ei meinannut millään uupua rauhoittavista, istui vaan pöydällä ja katseli parin haukotuksen  kera silmin kirkkain vastaanoton seiniä ja lattioita ja hyllyjä ja tavaroita. Veli söi possunkorvaa vaa´an kumimatolla . Laitettiin lisää piikkiä, jota Lili ei taaskaan huomannut eikä myöskään uinahtanut niinkuin tavallisesti tuossa vaiheessa jo isokin koira.

Leikkaus onnistui terveellä tytöllä hyvin ja mainio esimerkki on isotäti Piikalikka, joka leikattiin samoin ekan juoksun jälkeen eikä ole sairastellut nartunvaivoja milloinkaan. Ei tule valeraskauksia, ei nisäkasvaimia, ei sulhasia ovelle tai märkäkohtua vanhana. Hienoa jos Lili saa pitkän ammattiuran ilman sairaslomia, Piikahan täytää nyt toukokuussa 16 vuotta ja vielä leikkii varsinkin sukulaispoikien kanssa. Kun oikea isoäiti on Hollannissa, kutsutaan Piikaa leikisti isomummuksi. Mellille hän on isotäti.

Lääkärissä käyntiin liitetyt verikokeet ovat myös historiaa. Jööttien silmäsairauksien tutkimukseen tarvitaan mahdollisimman monen koiran verinäyte ja me aloitimme näillä kahdella, kun se meni sujuvasti samantien. Kun aikanaan rodun silmien mahdollisia sairauksia ryhdyttiin tutkimaan, mentiin heti porukalla Mevetiin peilauksiin. Lilli oli jo 10v ja tutkimustulos: kirkkaat silmät, Cowboy ja Piika pari vuotta nuorempia, Bonzo kolme vuotta nuorempi. Kaikki ok. Silloin ei Lillillä eikä Piialla ollut tatuointia joten niiden tulos ei mennyt  virallisena eteenpäin. Myöhemmin Lilli Mamina otti kyllä sirun, jota vanhana aloitettu näyttelyura vaati. Pappa tarkastettiin 10- vuotiaana ja  Jalo  8-vuotiaana  ja oli mukavaa että molemmat pojat saivat Aat lonkkakuvista ja  ookoot silmistä. Äiti oli sama My Mami Lilli ja isät Soltorpets August ja Krösaskogens Bruno.

Nyt on tärkeätä tutkia Jännän lapset, koska hänen uusintapeilauksessaan löytyi jotain pilkkuja. Jännän vanhemmista Ruotsissa ei ole tietoa, äiti on jo kuollut ja isästä meillä ei ole koskaan ollut edes valokuvaa.  Bonzoon asti meillä on tieto, ettei kummallakaan vanhemmista ole mitään silmäsairautta.

 Jännän lasten isät ovat Bonzon poikia eri äideistä. Vahditaan siis mitä lasten silmistä löytyy.  Merlin on jo peilattu ja ok, mutta Usa:ssa veli Lucky eli Pip on saanut  lausunnon jonka mukaan sillä voi vanhana olla hämäräsokeutta . Terapiankoirauran vuoksi Pip on kastroitu jo ennen jalannostoikää, joten vaaraa ei ole että se jatkaisi vanhempiensa mahdollisia pilkkuja eteenpäin.

Jännittävää nähdä mitä Lohen tutkimusryhmä eri rotujen omista sairauksista selvittää ja miten tuloksia voidaan käyttää koirien terveyden hyväksi.

Semmoisessa tutkimuksessa on hyvä olla mukana, nyt on Suomessa asuvista Jännän lapsista 2/5 lähettänyt näytteen, Lillin lapsista 5/10 on peilattu kyllin vanhoina ok, tuskin vanhukset nyt enää verta lähtevät tarjoamaan.

Nyt keskitytään toipilaan viihtymiseen ja kuntoutumiseen. Illalla maistui jo kalkkunaviipale ja varmaan aamulla kelpaa jo normaalikin eväs. Tässä hän hienostelupaidassaan yhden lehmälelun kanssa aloittelee yötä. Mamma nukkuu lähellä, samoin kasvattaja lattialla. Lilillä on lupa tehdä pissat paperille, joten häkin ovi on auki. Muovikauluria ei nyt laiteta  kun "guess what´s my name" paita peittää vatsan haavan.

510787.jpg

Pekkarisen perhe sai Maltalle tekstiviestin: Reipas toipilas lähettää terkkuja, ottakaa te aurinkoa, täällä vaan tuulee mutta viikonlopulla varmaan jo istuskellaan portailla koko konkkaronkka ja maistelalan kesäistä lämpöä.