Tänä aamuna kerääntyi Biomedicumin luentosaliin numero 3 koko joukko opiskelijoita kuuntelemaan Andras Komaromyn luentoa RETINAL GENE THERAPY - LESSONS FROM DOGS.

Olihan komeata nähdä  tämä oma pieni pystykorvamme tutkitussa porukassa, briardi, karkeakarvainen saksanseisoja ja Alaskan malamuutti olivat muut tässä esityksessä esilletulleet rodut.

Samoja kuvia siellä nähtiin kuin jööttien peilauksessa ja todentotta taiteeksi voisi seinälleen nostaa sen pienen planeetan ,  jossa näköhermo tulee pallon pintaan ja erilaiset kuviot kertovat tutkijalle enemmän kuin meille heti ensinäkemällä.  Mitään lopullista tuomiota eivät jööttien rodunomaisen verkkokalvomuutoksen haltijat saaneet, 100-prosenttisesti ei voi väittää, että muutokseen olisi perinnöllinen alttius.  Mutta tutkimalla asiaa kirkastuu ja ehkä joskus saadaan tietää, mistä oikein on kysymys. Aina pitää muistaa se tosiasia, että rotu sai alkunsa yhdestä kivesvikaisesta uroksesta ja neljästä nartusta ja sitten ihmetellä miten perinnöllisiä sairauksia on voitu välttää. Lehteen tulee kunnon selostus Komaromyn visiitistä ja tietojenkeruusta, joten kaikki saavat tietää kaiken mitä hän kokee arvokkaaksi Suomen ja Ruotsin koiria tutkittuaan. Kuvasin viikonlopun tapahtumien ässät: Andras Komaromy, Päivi Vanhapelto, Hannes Lohi ja Inga Kahlman. Otin samaa kuvaa myös miljoonakertaa parempaan Andraksen kameraan ja hän liittää sen Amerikan rotuyhdistyksen lehteen lupaamaansa839486.jpg juttuun.

Hannes otti ystävällisesti  omaan kameraani dokumenttia siitä, että todella minimaalinenkin kasvattaja voi olla kiinnostunut rodun terveydesta, perimästä ja tulevaisuudesta. Ruotsissa Andras on saanut niukasti tutkittavia rodun edustajia koolle, mutta hänellähän on suomalasissa koirissa jo suuri tietomäärä Ruotsin suvuista. Sieltähän nämä rodun meikäläiset esivanhemmat ovat kaikki alunperin tulleet. Heitimme huulta, että kohta vois olla paikallaan vaihtaa nimeä. Jos ruotsalaisille sopii, lahden tällä puolen onkin  Finnish Swedish Vallhund - rotu. Ingan susipuserossahan on kuin itseViking , joka tuli Ruotsista.839527.jpg

Paikalla oli jööttiväkeä niukasti, mutta harvapa ihminen voi tempaista aamusta vapaata töistä ja lähteä sivistymään koira-asioissa. Eikä moni asu edes tunnin bussimatkan päässä niinkuin tyyppi Pikku-Myy paidassaan.