Tänään oli Jännällä jännä  päivä, mentiin aamusta Kirkkonummelle Vetsetiin silmäpeilaukseen, jonka tarkoitus on auttaa rodun ikioman silmähäikän selvittelyssä. Ennen edellisiä pentuja kirkkaiksi todetut silmät peilattiin ja tutkiva eläinlääkäri soitti ja kysyi mitä hänen  pitäisi etsiä ja löytää. Ehdotin että hän ottaa yhteyttä Iris Kaimioon, joka on tätä rotua harrastava eläinlääkäri, hän varmaan kertoo mitä löydöksiä tällä  porukalla yleensä on. Rekisterikirjaan ei tullut mitään merkintää tarkastuksessa, tulkinnanvarainen muutos oli terveystarkastustuloksena myöhemmin KoiraNetissä.

Rodunomainen tai rodulle ominainen degeneraatiomuutos on ruotsalaisille jöötti-ihmisille vähemmän tärkeä terveyshuoli  kuin meille. Siksi ei yhtään Jännän suvusta ole milloinkaan tutkittu ja mahdotonta tietää mistä hän on pilkkunsa perinyt. Hurstfield, Östraby, Elke´s, Mättjärns, Kirkeholme, Möllebos, Boeråsens, Chipsmakers, Skogbygdens kennelit löytyvät rekisterikirjasta ja vielä pari kennelnimetöntä esivanhempaa, Klinga ja Busiga-Berra.

Jännän ensimmäisen pentueen isä oli Konnunkodon Ascar Aasa, jonka isänsä Bonzon vuoksi valitsin sulhoksi. Onnin olin peilauttanut kerran lonkakuvauksen yhteydessä, ja nuorena  silmät olivat puhtaat.Onnin turmaksi koitui naapurin poikien liian aikainen raketti-into uudenvuoden yönä ja ne silmät sulkeutuivat iäksi. Jännän ja Onnin poika Rölli on kuvattu kerran ja saanut puhtaan tuloksen. Jos hänelle tulee sulhastöitä, käymme uudelleen peilailuissa.

Jännän toisen pentueen isä  on Curragh´s Celtae Sucellus, joka on tarkastettu puhtaaksi hieman vanhempana ja kolmas isäkoira Fennican Ron Ronaldo oli tutkittu kirkkaaksi vuosi sitten, täyttää nyt kuusi.

Bonzo peilattiin 8-vuotiaana, tulos puhdas. Bonzon vanhemmat olivat puhtaat ja tutkittiin kymmenen vuoden kahden puolen. Bonzon täysveljet tutkittiin 8-vuotiaana ja äidinpuolelta puoliveli ja sisko 10-vuotiaana, kaikki puhtaat.

Meitä ei tänään jännittänytkään mikään muu kuin sen onko Rolle pitänyt kirkkaat silmänsä. Ja oli kyllä puhdassilmä! Muutokset näkyisivät jo kuusivuotiaalla, jos niitä olisi.

Kun on kyse muutoksesta, joka todennäköisimmin saa alkunsa kapeasta geenipoolista on tärkeätä että toinen vanhemmista on takuulla kirkas, jos toiselta pisteitä löytyy. Me jatkamma onnellista pentueen odotusta, mutta odotamme samalla  Andras Komaromyn tuloksia yhtä innokkaasti kuin suomalainen tutkija Hannes Lohi.

836186.jpgJännä otti vastaanotolla rennosti ja kellahti odottamaan vuoroaan ekan pentueen täystädin, kolminkertaisen appiukko Bonzon tyttären Keijun (oik)ja muiden daamien kanssa. Kaikille on tiputettu pupillin laajentavaa ainetta kumpaankin silmään ja katseet ovat vihreät. Tutkimushuoneessa videoitiin silmänpohjat ja päästiin muiden mukana historiaan. Saatiin 17 TERVE-merkintää "perinnöllisiksi oletettujen silmäsairauksien osalta"  ja 18. oli MUU, retinan degener/ eli jööttien ikioma muutos. Sitten mentiin saman talon pizzeriaan, jossa terassin pöydät ja tuolit tulevatkin taas  ensi kesänä paikoilleen. Onneksi paikka oli varjon puolella, koska avaustipat vielä vaikuttivat,  varmasti tuntui kirkkaalta koiran silmiin silti. Me teimme oman leirin ja nautimme kevyen lounaan Airin kanssa ja nauroimme, että muualla Euroopassa oltaisiin syöty 836242.jpg sisällä koirankin kanssa tai meille olisi tuotu tuolit ja pöytä ulos! Kyllä se aurinko haittasi pikkuäitiä silminnähden. Kotona mentiin huilimaan ja merenkäynti tulikin viivellä tämän emännän tasapainoon vasta huileilta noustessa, pakko mennä takaisin pitkälleen . Hitaasti nousten onnistui uusi aloitus ja kesänaapuri Vilmalle pidettiin Jullen kanssa handlerikurssia. Hän lähtee matchshowhun kokeilemaan talutusta näyttelypiuhalla, kun voin viedä Jullen hänelle mennessäni itse tuomariksi Koneen kentälle Pääkaupunkiseudun Kultaisten mätsäriin 8.9. Ja jos menee hyvin, toinen tilaisuus on samassa paikassa Koiraetsijöiden toimesta 16.9. Jullella on nyt jo niin paljon kokemusta, että hän ei kuikuile emäntänsä perään niinkuin äitinsä aina. Junior handler on varmaan kyllin kaukana omasta arvostelukehästäni. Tervetullut sukupolvenvaihdos on totta myös Röllin kohdalla. Oma ihminen on siis jotain oppinut, kun on irrotellut pojat varhemmin omasta kädestä kuin mamman aikanaan.

Lili on myös rentona muillakin kuin oman perheen jäsenillä ja kun perhe tulee hakemaan kotiin, Lili menee aina ensin sisälle muiden koirien kanssa ja kutsutaan sitten nimellä yksin ulos.

Tänään Lili lähti kotiinsa Jullen keltainen folkkari mukanaan. Hän tykästyi siihen niin, että annamme sen mielellään mukaan koulutusviikonloppujen varalle. Siellä ei saa olla missään tekemisissä muiden oppilaiden kanssa ja silloinhan avoin boksi on paras mahdollinen omapaikka.836360.jpg Huomenna Biomedicumissa on amerikkalaisen tutkijavieraan Andras Komaromyn luento kymmeneltä. Kyllä sinne täytyy mennä viisastumaan, vaikka hän jutellessamme sanoikin, ettei hän ole mikään jalostusneuvoja eikä halua pelotella koiranomistajia, sillä hyvin harva koira näillä löydöksillä näkövammaiseksi tulee. Mutta tiede on jännittävää ja jos koirien nopeasti vaihtuvat sukupolvet voivat palvella ihmisten terveyden ja sairauksien tutkimisessa , koira voi taas kerran palvella ihmiskuntaa korvaamattomalla tavallaan.