Tänään oli oikeastaan merkkipäivä, täsmälleen 17 vuotta sitten syntyi eka Lillin ja Umanoma-pentue. Ystävät Yhdessä järjesti match shown Espoon tallin maneesissa ja se oli hienoimpia mätsäreitä missä on pitkään aikaan käyty. Isot kehät lanatulla pohjalla, ei mitään hevonkakkaa missään ja Yhteistyökumppanina Lancashire heeler-väki tehokasta ja tietäväistä. Sitä rotua nähtiin kiitettävän paljon kehissäkin. Tässä esimerkkikoira OMA pöydällä näyttämässä rotuominaisuuksia päältäpäin, pöytä oli kyllin vaalea tausta, että koira näkyy koko komeudessaan, maneesin pohjaan kiiltäväkin koira vähän liukenee.1567921.jpgTerhakka heeler on samantyyppinen kuin jöötti-lehmipaimen, mutta kevyempi. Hälytysääntä muistuttava ujellus kavereita tavatessa tuntui persoonalliselta ja jostain kohtaa Jullelta. Korvat on tehokkaantuntuiset ja hampaisto vetää vertoja meikäläisten purukalustolle. Häntää saa kantaa kiepimmälläkin, vapaana maneesissa kehienjärjestelytalkoissa oli kumminkin tämmöinen sirppiasento merkkinä siitä, että kohta on vuorossa1567932.jpgpikastartti,  kun kaverit juoksevat hippaa maneesin päästä päähän. Rotua edusti BIS-viisikossa pentujen voittajaArmi, joka kuvautti komeat korvansa pihalla Lotta ja Elsi-shitzujen kanssa, joilla myös oli kunnon rusetit ja pokaalit puhumattakaan pedigree- ruokavalikoimasta. Näissä mätsäreissä on aina  tervetuliaispussissa ilmoittautumismaksun edestä evästä ja voittajat saavat Ystävät yhdessä- joukolta komeita pokaaleja. Niitä antavat kierrätykseen showkoirat, jotka tahtovat ennalta ehkäistä pölyjen laskeutumista. Mätsäristä saatu kunnon pysti nostaa ja innostaa ehkä ekakertalaisen intoa showmeininkiin. Varmasti se tuuppaa niitä esille yhä uudelleen , jotka muutenkin suuntautuvat näyttelyihin harrastuksena ja on kiva muisto niille, jotka ei oikeisiin näyttelyihin pääsekään jostain virallisesta syystä.1568102.jpg Nämä ovat kaikki oikeita showkoiria,  kiva päästä alusta asti hyvän makuun. Show-Kesää odottavat tyttöset Lotta, Elsi ja Armi. Tämän harjoittelun tulokset löytyvät piakkoin kotisivulta www.ystavatyhdessa.fi.

Merkkipäivän kunniaksi oli kierrätyspokaali mukana myös erikseen umanomien kaapista eniten Papan näköiselle jöötille, mutta yhtään oman rodun edustajaa ei paikalle tullut. Tämä lapinkoiratyttö Unna kumminkin sai eniten Papan näköisenä kasvona suuret kehut ja kiitokset esiintyessään lapsi&koira kehässä työkoiran innolla.1568126.jpgMätsärien tärkein tavoite monelle esittäjälle on saada kokemusta kehästä, vinkkejä esittämiseen ja tottumista vieraisiin ihmisiin ja ilmiöihin. Tällä tuomarilla on usein hattu päässä ja jos koira tuntuu sitä ihmettelevän, sen voi ottaa poiskin ja näyttää läheltä, siitä voi jopa tarjota namia. Kiinanharjakoira Ginny on ollut  oikeissa kehissä epäluuloinen, nyt jo omistajan mielestä reipastunut, mutta aina kannattaa kaunottarelle etsiä uusia haasteita. Silloin näyttelyyn meno ei jännitä esittäjää ja luonteva rauhallisuus siirtyy koiraankin. Voimme reilusti tehdä kesytystyötä, sillä koira oli menossa toisen tuomarin kehään. 1568163.jpgJos koira väistää tuomaria, voi tuomari ihan hyvin mennä matalammaksi ja ryhtyä käsittelyyn ja rentouttamiseen alhaaltapäin.  Onneksi Ginny on karvaista lajia, maneesissa ja ulkona ei ollut mikään herttaisen lämmin kesäilma niinkuin voisi allakan ja jo koetun kesän vuoksi olla. Mätsärin tulokset löytyvät piakkoin www.ystavatyhdessa.fi kotisivulta.

Eilisen kiekkomatsin PS: Me mietimme tiukasti kenen puolella pitäisi olla, kun Äiti on Ruotsista ja Lapset kaikki syntyneet Suomessa. Se oli aina myös Vikingin ja Cowboyn ongelma, kun Suomi ja Ruotsi pelasivat mitätahansa. Päätettiin, että pidetään hyvälle peukkuja ja se sitten voittaa. Niin kävi, että Lasten maa voitti Äidin maan.